Ga naar hoofdinhoud

Muziek kan pijn verzachten

Dat je ooit doodgaat is een onderwerp waar de meeste mensen liever niet bij stilstaan. Als je echter te horen hebt gekregen dat je ongeneeslijk ziek bent en op korte termijn zult overlijden, kun je hier ineens niet meer omheen.

Er zijn verschillende manieren om muziek te gebruiken in de laatste fase van je leven. Samen met jou kijk ik, waar je behoefte aan hebt. Om een idee te krijgen van wat er kan, staan hieronder wat voorbeelden.

Wanneer je weet dat je op korte termijn gaat sterven, kun je overspoeld worden door emoties en vragen, zoals:

  • Hoe neem ik afscheid van mijn kinderen
  • Mijn lichaam laat me in de steek, dat maakt me zo boos
  • Ik lig te piekeren en kan niet slapen
  • Ik voel me depressief en moe
  • Ik ben bang voor wat er komen gaat.

Door samen muziek te maken of te luisteren, kunnen deze gevoelens een plek krijgen, waardoor je er minder last van hebt.

Muziek ontspant. Als ik voor je zing, kijk ik goed naar hoe jouw lijf, je ademhaling, de spanning in je spieren hierop reageren. Hier stem ik op af en ik werk er naartoe dat je rustiger wordt. Ook pijn kan hierdoor verminderen.

Als je gaat overlijden, kan terugblikken op je leven fijn zijn. Welke herinneringen haal je graag nog op, zijn er gebeurtenissen die nog een plek moeten krijgen voor je ze los kunt laten? Muzikaal blikken we terug op mooie en als je wilt ook moeilijke momenten.

Più Mosso Muziek is aangesloten bij het netwerk ‘Sterven en rouw’

Back To Top